May 12

Új köntösbe öltöztetik a hagyományos kultúrát

  • kultfeszt

Új köntösbe öltöztetik a hagyományos kultúrát

 Igen színvonalasnak, egyúttal formabontónak ígérkező fesztiválra kerül sor május 20–22. között a marosvásárhelyi várban. Az első KULT Alternatív Kulturális Fesztivál főszervezői, Bota Melinda és Kádár Annamária rendkívül színes kulturális felhozatallal készülnek a tartalmas kikapcsolódásra vágyóknak: irodalmi és képzőművészeti programok, rendhagyó kiállítások, workshopok, gyermekkoncert, sanzonest, mesekocsma, divatbemutató, vásári bábjáték és humorest is van a programban, így bizonyára a család apraja-nagyja talál majd kedvére valót. A részletes program a fesztivál nemrég elindított honlapján, a kultfeszt.ro oldalon olvasható. A háromnapos fesztivál részleteiről Bota Melindát kérdeztük.

 – Új rendezvénnyel gazdagodik a marosvásárhelyi összejövetelek palettája,  célja új köntösbe öltöztetni a hagyományos kultúrát. Miért éreztétek úgy, hogy erre szükség van, és miben lesz más, úgymond formabontó ez az esemény?

– Szervezőpartneremmel (szerk. megj: Kádár Annamáriával) régóta foglalkozunk a gondolattal, hogy szükség lenne egy olyan kulturális értékekkel bíró eseményre, ahol minden érdekelt önmagát nyújthatja, lazán, az ehhez a témakörhöz kényszeresen hozzátapadó konvenciókat levetkőzve. Tulajdonképpen az itthoni kultúrakedvelő közösség egyre élesebben kirajzolódó igényei ihlettek meg bennünket. Úgy érezzük, az irodalom, a zene, a művészet szimpátiája áthelyezhető egy vonzó, felszabadult együttes keretbe. Merjük hinni, hogy ezek az alkalmak képesek eltörölni a kulturális közegek íratlan konvencióit városunkban, korfüggetlenné, élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá téve mindezt. Célunk tehát új perspektívából megközelíteni a kultúra témakörét, és megnyitni egy olyan kaput, melyen keresztül teret kínálunk az itthoni fiatal tehetségeknek is közismert társaik mellett.

– A fesztivál idei mottója az életbátorság. Miért éppen erre esett a választás?

– Önmagunkból indultunk ki, a saját, lényegesen eltérő életútjainkból, amit most összekapcsol a szervezés, a közös tervek, amelyekről egy ideje álmodunk, és mostanra válnak valósággá. Meggyőződésünk, hogy meghívott előadóink a kreatív munkájuk során milliószor kerültek bátorságot igénylő döntések elé. Erről is kifaggatjuk majd őket az interaktív beszélgetéseink során, hiszen ezek a siker-, vagy éppenséggel kudarctörténetek a leg-inspirálóbbak mindannyiunk életében. Nagyon fontos ezekről nyíltan beszélnünk mind családi körben, a mindennapokban, mind nagyobb közösségekben, szervezetten is.

– Háromnaposra terveztétek az eseményt, és helyszínül a marosvásárhelyi várat választottátok. A vár különböző szegleteiben zajlanak majd párhuzamosan az egyes programpontok?

– Így lesz, próbáljuk kitölteni ennek a gyönyörű épületcsoportnak és környezetének minden zegét-zugát, és bízunk benne, hogy az időjárás kedvező lesz, nem szorulunk teljesen zárt légterekbe.

– Néhány, az esemény Facebook-oldalán fellelhető programpontból ítélve igen széles körű célközönséget próbáltok megszólítani. A gyerekeknek többek között Mesehetes-, illetve Kárász Eszter-koncerttel, könyves foglalkozásokkal kedveskedtek, ugyanakkor Kárász Eszter a felnőtteket Edith Piaf-sanzonokkal, a Pittyes 2es és a Gyufa humoresttel örvendezteti meg, de lesz divatbemutató, kincskeresés, vásári bábjáték és társasjátékparti is, illetve az utcai művészeknek is teret adnátok a bemutatkozásra. Milyen szempontok szerint állítottátok össze a programot?

– Ahogy korábban a közösségi hálón is fogalmaztunk, célközönségünk minden innovatív egyén, aki szeretne kikapcsolódni, és bekapcsolódni a kultúra közegébe. Generációfüggetlen fesztiválként gondolunk az eseményre, ami a különféle programjainkban is visszaköszön. Emellett a nyitottság az egyetlen elvárásunk, hiszen eseményeink rendhagyó módon tálalják a kultúra különféle ágazatainak értékeit kicsiknek és nagyoknak, ifjaknak és érettebbeknek, a családok minden tagjának, akik, amennyiben bizalmat szavaznak nekünk, garantáltan értékes órákat fognak eltölteni a három nap alatt.

Amennyire összekapcsolható a szórakozás a kávézók hangulatos, oldatlan beszélgetéseivel, a mi célunk hasonló légkörben beszélgetni könyvről, zenéről, művészetről, néphagyományról, divatról… De lesz fotó- és illusztráció-kiállításunk, humorestünk, tetováló és graffitiworkshopunk, mesekocsmánk is, gyerek- és felnőtt színházi produkciók, koncertek a gyerektematikától a kamarazenéig, sanzonig. A gasztronómiát sem hagyjuk ki. Velünk lesznek közismert nevek a kortárs irodalmi palettáról, mint Katarina Durica. Képzeletben eljuthatunk Zichó Viktor szenvedélyes sziklamászó, hegymászó, kerékpáros utazó beszámolóján keresztül a távoli Dardzsilingbe is, ezáltal ismerve meg mai szemmel Kőrösi Csoma Sándor egykori útvonalát, melyet Viktor biciklivel tett meg. Úgy véljük, hogy a programkínálat egybecseng a jelzővel, ami a fesztivál nevében is visszaköszön, hiszen olykor a programpontok, máskor ezek csomagolása alternatív, de mindent egybevéve éppen a sokszínűsége teszi formabontóvá az eseménysorozatot.

– A programban villámcsődület is szerepel. Ezzel mi a célotok?

– Kultúrakedvelőkként a könyv és az olvasás szerves része mindkettőnk mindennapjainak. Ezért is tartottuk fontosnak Szabados Ágnes meghívását, aki az anyaországban egyre nagyobb teret hódít a Nincs időm olvasni kihívás alapítójaként, nevel és brandet épít egy gyönyörű gesztusból, ami az irodalom „fogyasztását” népszerűsíti. Tőle kölcsönöztük az ötletet, és próbáljuk a fesztivál előtt már mozgósítani a lakosságot, bizonyítva a kétkedőknek is ezáltal, hogy az olvasás közösségformáló kapocs, egy igazán vagány élményeket nyújtó, viszonylag egyszerű, bárki számára elérhető élményforrás.

– A fesztiválon szeretnétek teret adni helyi, fiatal, tehetséges művészeknek is (gondolok itt például Szucher Ágnes illusztrátorra, és Hajnal Zsuzsanna divatszakértőre). Ők milyen programokkal várják majd a fesztiválozókat?

– Zsuzsa izgatottan, új kollekcióval készül az eseményre igényes színpadi produkció kíséretében. Ágnes pedig hasonló hangulatban, kiállítással és gyerekeknek szánt, inspiráló workshoppal érkezik. Szenzációs volt megtapasztalni a fiatal tehetségek nyitottságát, segítőkészségét, de ugyanezt mondhatom el jó néhány ismert előadóról és szervezetről is, akik/amelyek teljesen önzetlenül mellénk szegődtek. Az elmúlt hetekben ez tartott talpon, érzem a támogatásukat, és ez sodor előre, segít átlendülni a negatív tapasztalatok mélybe rántó nehézségein. Tehát igen, mi is izgatottan készülünk, hangolódunk, és várunk minden kedves érdeklődőt.

A napokban már elindult a jegyvásárlás, akik május 20-22-én szeretnének részt venni a fesztiválon, azok a bilete.ro oldalon, illetve a marosvásárhelyi Kobak könyvesboltban válthatnak egynapos jegyet, vagy mindhárom napra érvényes bérletet a Kobak, valamint a Kulcslyuk könyvesboltokban. A gyerekeknek a napijegy 10, a felnőtteké 15 lejbe kerül. A felnőttbérlet ára 35, a szülő-gyerek bérleté 45 lej. 

Köszönjük a Népújságnak a részletes tájékoztatót.

https://www.e-nepujsag.ro/articles/kult-uj-fesztival-szueletik-marosvasarhelyen?fbclid=IwAR1XWmMUtuu82Y5gfKUqJSKm7Jdu7LoDSQ07z5SVEPI7OS8SmFd9XYSRF8

https://www.facebook.com/kultfeszt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *