A történetek összekötnek

2022. Dec 09-11.
Marosvásárhelyi Kultúrpalota

mi a kult?

December 9 – 11- i eseménysorozatunkat ezennel a Kultúrpalotába költöztetjük, és a várbeli háromnapos fesztivál adventi képmását készülünk ezennel kivitelezni, az illető időszak karácsonyi hangulatának köntösébe bújtatva az eseményeinket, igazi pezsgést kölcsönözve ennek az impozáns épületnek és ezáltal látógatóinak is egyben.

December 9-én, pénteken 17 órától várunk minden érdeklődőt a Kultúrpalota előtti rendezvénynyitó kötés flashmobon, mely eseménybe bárki becsatlakozhat. Ezt követően kezdetét veszi a sáldarabok összehorgolása. Pályázatunk aktív marad jövő júniusi fesztiválunkig, melynek keretében ezúton szeretnénk rekordot dönteni közös fesztiválsálunkkal.

Még mindig csatlakozhatsz Te is!

A napokra és a Kultúrpalotán belüli különböző helyszínekre lebontott programokért görgess lefelé.Kattints a napokra és a helyszínekre egyenként.

Mit és miért?

Az itthoni kultúrakedvelő közösség egyre élesebben körberajzolódó igényei ihlettek bennünket. Úgy érezzük, az irodalom, a zene, a művészet szimpátiája áthelyezhető egy vonzó, felszabadult együttes keretbe. Merjük hinni, hogy ezek az alkalmak képesek eltörülni a kulturális  közegek íratlan konvencióit városunkban, így korfüggetlenné, élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá teszik mindezt.

amit kínálunk

Eseménysorozatunk részeként irodalmi és képzőművészeti programok, könyves vásártér, rendhagyó kiállítások, előadások, beszélgetések, könyvbemutatók, interaktív elfoglaltságok, workshopok várják a közönséget, természetesen mindez a zene, koncertek, felszabadult bulik elengedhetetlen közelségében. A projekt létrejöttét a Maros Megyei Tanács támogatta. A projekt nem feltétlenül tükrözi a Maros Megyei Tanács hivatalának álláspontját. A Maros Megyei Tanács nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a kedvezményezett felelősségét képezik.

beillek a képbe?

Célközönségünk minden innovatív, kortalan szellemmel bíró egyén, aki ki (be-) kapcsolódni kíván a kultúra közegében. Generációfüggetlen eseményként szeretünk gondolni magunkra. Programkínálatunk rendhagyó módon tálalja a kultúra különféle ágazatainak értékeit kicsiknek és nagyoknak, ifjaknak és érettebbeknek, családok minden tagjának egyaránt.

Köss belénk!

Közös fesztiválsál kötésre szólítunk fel minden ”kötekedni kedvelő” egyént és közösséget, hogy a decemberi fesztiválon, majd a későbbi júniusi alkalmon a kapott darabokat mind egybehorgolva világrekordot dönthessünk közösen, országhatáron innen és túl. Részletekért és izgalmas fotókért kattints fb oldalunkra.

https://www.facebook.com/kultfeszt

program

állandó programok

Rendhagyó kiállítások

Karitatív fotókiállítás a Kórusteremben. Én és a világ – érzelem és kapcsolódás

Instant karácsonyi fotózási lehetőség a Kórusteremben berendezett fotósarokban

Lukács Adél Vanda illusztráció kiállítása

♥Közös szeretetfa állítás a bárki részéről behozott cipősdoboz adománycsomagból, a Kórusteremben. Az összegyűlt csomagokat a Szent Ferenc Alapítvány otthonának adományozzuk.♥

Gyerek kézműveskedés

Válassz helyszínt:

Élet.Bátorság

17:30 - 18:30

Megnyitó. Könyvbemutató és kiállítás. Beszélgetés Csata Évával és Lukács Adél Vandával

A májusi fesztivál alkalmával meghirdetett irodalmi és illusztrációs pályázatunk nyerteseinek műveiből összeállított könyv bemutatója, kiállítással egybefűzve. A beszélgetésben részt vesz Lukács Adél Vanda festőművész, illusztrátor és látványtervező, illetve Csata Éva írónő. Csata Éva Marosvásárhelyen született, pszichológiát, illetve gyógypedagógiát, majd szociálpedagógiát tanult. Egyetemi tanulmányait 2006-ban fejezte be. 2004-től a HIFA-ROMÁNIA Egyesület önkéntese, majd 2008-tól alkalmazottja. Ugyanitt, Ügyvezető igazgató 2014-től. Feleség és két tizenéves gyermek édesanyja. Első könyve 2019-ben jelent meg, Homokóra láncostól címmel. 2019-2022 között kilenc könyve jelent meg a Bookman Kiadó jóvoltából. Tizedik könyvének megjelenése ebben a hónapban várható.

Vetítés

20:00 - 20:30

Karácsonyi diafilmvetítés

Az egykori gyerekkor esti meséinek feledhetetlen hangulatát felidéző diafilmvetítő programját kínáljuk kicsiknek és nagyoknak, karácsonyi tematikában. Gyertek, kuckózzunk be együtt 🙂

Lukács Adél Vanda és Tóth Orsolya

19:00 - 19:40

Kiállítás megnyitó

Két kórustermi kiállításunk megnyitója: Lukács Adél Vanda képzőművész illusztráció kiállítása: Otthont teremtő világok, illetve Tóth Orsolya fotóművész karitatív fotókiállítása, Én és a világ – érzelem és kapcsolódás címmel.

Fotósarok

18:00 - 20:00

Családi és egyéni fotózás

Fotózási lehetőség a Kórusteremben berendezett karácsonyi tematikájú fotósarokban, fényképésszel, helyszíni fénykép előhívással.

Lukács Adél Vanda képzőművész

18:00 - 20:00

Illusztráció kiállítás – Otthont teremtő világok

Lukács Adél Vanda vagyok, szárnyait bontogató festőművész, illusztrátor és látványtervező. Szerencsésnek érzem magam, mivel kultúra és művészetkedvelő szüleim által a könyvek és művészetek világában nőhettem fel, és ezt is választottam örök utamnak. Két nagy szívprojekten dolgozom jelenleg, az egyik a sajátom: a nemrég elindult „lav.ness”, ami az egyéni művészi tevékenységemet fedi, a másik pedig a Kult fesztivál, amelynek az illusztrált vizuális elemeit, plakátjait, a most debütáló könyvének borítóját készítettem. A mostani kiállításommal a fesztiválon egy födél alá hozom ezt a két szenvedélyt. Az alkotásban legtöbbször az vezérel, hogy megérintsek valamit az emberek szívében, ami az otthon érzésére emlékeztet, ami bár ezerszínű lehet, a belső béke érzése ugyanaz- ezzel kívánom ellensúlyba hozni a rideg kinti világot.  Azt tekintem az egyik legnagyobb sikernek, ha valaki hazavisz tőlem egy képet, és minden nap, amikor a világból hazatér, otthonabbnak érzi a lakását tőle.

Cipősdoboz adománygyűjtés

17:00 - 20:00

Szeretetfa állítás

Közös szeretetfa állítás a bárki részéről behozott cipősdoboz adománycsomagból. Az összegyűlt csomagokat a Szent Ferenc Alapítvány otthonának adományozzuk.

Tóth Orsolya fotóművész

17:00 - 20:00

Karitatív fotókiállítás. Én és a világ – érzelem és kapcsolódás

A fényképezőgép szűrőjén keresztül leképeződik a világ, a fotók által megfogok egy-egy pillanatot, ami számomra jelentőségteljes érzelmi töltettel jár. …mélységek-magasságok élet – halál érzelem – racionalitás találkozás – magány közelség-távolság én – és az univerzum egy – egység… A kiállított fotók egy része megvásárolható lesz (feliratkozásos licit formájában) a hOrizont szociális program javára. A programban 18 év feletti nehéz helyzetű fiatalokat támogatunk, a függetlenné válás folyamatában. Részletek a programról: https://outwardbound.ro/hu/programjaink/horizont/ )

Köss belénk! flashmob

17:00 - 17:30

Köss belénk! flashmob

December 9-én, pénteken 17 órától várunk minden érdeklődőt a Kultúrpalota előtti rendezvénynyitó kötés flashmobon, mely eseménybe bárki becsatlakozhat. Ezt követően kezdetét veszi a sáldarabok összehorgolása. Ez a projekt a jövő júniusi fesztiválunkig aktív marad, hogy így, közösen köthessünk fesztiválsálat, mellyel együttesen nevezhetünk be egy új rekord megdöntésére.

Medgyesi Lídia-kör

17:30 - 20:00

Gyermekek adventi előkészülete. Kézműves foglalkozás

Adventi műhelymunka gyerekek számára, a medgyesi Lídia-kör szervezésében. Hangulatos énekszó melletti karácsonyi és téli tematikájú  horgolás, mécses készítés, és minden más, amit a kedves alkotókör küldöttei a tarsolyukban hoznak a fesztivál kis aktív, alkotni kedvelő résztevőinek.

Gemma Book Café

17:00 - 20:00

Gemma Book Café

Egy kis pihenő- és feltöltősarok a az előcsarnok nyüzsgő vásárterében. A Gemma kávézó ezennel a KultFesztre költözteti be a maga jól ismert és nagyra becsült íz- és hangulatvilágát.

Ronda karácsonyi pulcsi verseny retro bulival

22:00 - 00:00

Retro Buli és Ronda Karácsonyi Pulcsi Verseny

Bulizz velünk Döme új kocsmájában, és amennyiben kedved tartja, csatlakozz versenyfelhívásunkhoz, amit szakmai zsűri díjaz majd a helyszínen 🙂

Válassz helyszínt:

Világló Egyesület

10:00 - 12:00

Adventi esztendő kereke

Játszani, énekelni, tanulni és alkotni várjuk a kisiskolásokat és családjaikat az Esztendő kereke hagyományőrző gyermekprogramra. Szó lesz a decemberi ünnepekről, jeles napokról: Miklós és Luca napjáról, a karácsonyi ünnepkör népszokásairól; lesz közös éneklés és játék, citeraszó és több kézműves műhely is. Szervező a Világló Egyesület, a Csoóri Sándor Alap támogatásában.

Molnár Krisztina

12:15 - 13:00

Beszélgetés és könyvbemutató

A házicsoki színei. Beszélgetés Molnár Krisztinával, a könyv szerzőjével.

Sapientia EMTE

15:30 - 16:15

Beszélgetés

Újrahasznosítás, műszaki szemmel. Beszélgetés és workshop.

dr. Kádár Annamária

16:15 - 17:00

Karácsonyi angyalok

Tematikus beszélgetés dr. Kádár Annamáriával, az Ahol a hóangyalok laknak, illetve a Grace és a karácsonyi angyal c. műfordításai alapján.

@surrenderthroughart /Szász Borbála/

17:00 - 17:45

Suttogások a művészetek világában

Szász Borbála graffiti és képzőművész előadása, izgalmas, rendhagyó kiállítással egybekötve.

Hajnal Zsuzsanna

19:00 - 19:30

Divatbemutató

Hajnal Zsuzsanna stílustanácsadó, ékszer- és ruhatervező első itthoni bemutatója a 2022-es Milánói Ékszerek Hete nemzetközi kiállításon való részvétele kapcsán. Fesztiválunkra ezennel egyedi ékszereit és úgyszintén saját tervezésű ruháit hozza el bemutatásra.

Filmvetítés

20:00 - 22:00

Reszkessetek, betörők!

Home Alone, filmvetítés és közös mozizás. Az elmúlt 30 év kihagyhatatlan karácsonyi kliséjét kínáljuk megtekintésre egy kivételes helyszín környezetében.

Tóth Orsolya fotóművész

10:00 - 22:00

Karitatív fotókiállítás. Én és a világ – érzelem és kapcsolódás

A fényképezőgép szűrőjén keresztül leképeződik a világ, a fotók által megfogok egy-egy pillanatot, ami számomra jelentőségteljes érzelmi töltettel jár. …mélységek-magasságok élet – halál érzelem – racionalitás találkozás – magány közelség-távolság én – és az univerzum egy – egység… A kiállított fotók egy része megvásárolható lesz (feliratkozásos licit formájában) a hOrizont szociális program javára. A programban 18 év feletti nehéz helyzetű fiatalokat támogatunk, a függetlenné válás folyamatában. Részletek a programról: https://outwardbound.ro/hu/programjaink/horizont/ )

Csipán Kristóf

17:45 - 18:30

KriStory. Könyvajánló és könyvcserebere

Csipán Kristóf karácsonyra hangolódó könyvajánlója kis-, nagygyerekek, valamint szülők számára. Hozd magaddal egy régi, megunt könyvedet, hogy elcserélhesd azt az eseményen belül egy másik személy által hozott és ajánlott kötetettel.

Lukács Adél Vanda képzőművész

10:00 - 22:00

Illusztráció kiállítás – Otthont teremtő világok

Lukács Adél Vanda vagyok, szárnyait bontogató festőművész, illusztrátor és látványtervező. Szerencsésnek érzem magam, mivel kultúra és művészetkedvelő szüleim által a könyvek és művészetek világában nőhettem fel, és ezt is választottam örök utamnak. Két nagy szívprojekten dolgozom jelenleg, az egyik a sajátom: a nemrég elindult „lav.ness”, ami az egyéni művészi tevékenységemet fedi, a másik pedig a Kult fesztivál, amelynek az illusztrált vizuális elemeit, plakátjait, a most debütáló könyvének borítóját készítettem. A mostani kiállításommal a fesztiválon egy födél alá hozom ezt a két szenvedélyt. Az alkotásban legtöbbször az vezérel, hogy megérintsek valamit az emberek szívében, ami az otthon érzésére emlékeztet, ami bár ezerszínű lehet, a belső béke érzése ugyanaz- ezzel kívánom ellensúlyba hozni a rideg kinti világot.  Azt tekintem az egyik legnagyobb sikernek, ha valaki hazavisz tőlem egy képet, és minden nap, amikor a világból hazatér, otthonabbnak érzi a lakását tőle.

Fotósarok

11:00 - 20:00

Családi és egyéni fotózás

Fotózási lehetőség a Kórusteremben berendezett karácsonyi tematikájú fotósarokban, fényképésszel, helyszíni fénykép előhívással.

Cipősdoboz adománygyűjtés

10:00 - 21:00

Szeretetfa állítás

Közös szeretetfa állítás a bárki részéről behozott cipősdoboz adománycsomagból. Az összegyűlt csomagokat a Szent Ferenc Alapítvány otthonának adományozzuk.

Gyerek kézműves sarok

12:00 - 17:00

Gyerek kézműves foglalkozások

Ügyeskedő kezek adventi készülődése a gyerek kézműves sarokban.

Gemma Book Café

10:00 - 20:00

Gemma Book Café

Egy kis pihenő- és feltöltősarok a az előcsarnok nyüzsgő vásárterében. A Gemma kávézó ezennel a KultFesztre költözteti be a maga jól ismert és nagyra becsült íz- és hangulatvilágát.

DR. Panda

22:00 - 00:00

KultFeszt Buli DR. Pandával

Kihagyhatatlan buli a G Café-ban, Dr. Panda jól ismert zenei világának kíséretében.

Válassz helyszínt:

Jakab Zselyke

11:00 - 12:00

Régi könyvek új ruhában. Workshop

Hozz magaddal egy régi, kopottas könyvet! – fogalmaz a művészkör vezetője, Jakab Zselyke. A Bolyai Farkas Elméleti Líceum XI. osztályos tanulója saját kezdeményezésű, kreatív könyvreastauráló világába tart ezennel betekintést, ezáltal hirdetve egyben workshopot az érettebb korosztály számára. Elmondása szerint a könyvek és a művészet iránti rajongása késztette arra, hogy eme két világ ötvözésével a könyveket új ruhába bújtassa, ezáltal új értelmet kölcsönözve az antik, már-már elfeledett darabok számára. Hoz magával bemutató darabokat, továbbá ötletekkel és technikai részletekkel segít a program alkalmával egy-egy ápolatlan könyvet új köntösbe öltöztetni.

Fazakas Júlia

12:30 - 14:00

Parafrázisok

Fazakas Júlia, Básti Lajos-díjas színésznő, még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál mobillal, az otthonában talált tárgyakból, ruhákból, jó sminkkel, utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. A naponta megjelenő újabb és újabb képeknek hamarosan hatalmas rajongótábora lett a Facebookon. Ma már több mint száz parafrázisa van, ezekből a választottuk ki az ötven legizgalmasabb képet, amelyeket, itt, a KultFeszten láthat a nagyközönség.

Folker Együttes

11:00 - 12:00

Gyerekkoncert az Erdélyi Hagyomáyok Háza szervezésében és támogatásában

A Folker együttes a moldvai csángók dalos-zenés-mesés kincsestárából választott egy lemezre valót, amelyben a mese, ének, mondóka, csujogatás, találós kérdés, és a moldvai csángó muzsika együttese olyan birodalomba vezet, ahol a kincsek nem aranyból vannak, mégis fénylenek. Induljunk mi is együtt Eszes Gyurka útján, és fedezzük fel azt a csodálatos világot, amelyben még senki nem csalódott. Lépjünk be a Mese kapuján, és érezzük magunkat otthon benne. Folker együttes: Benkő Éva – mese, ének István Ildikó – ének Csibi Szabolcs – nagybőgő Iffiú Szabolcs – hegedű Lőrinczi Zsolt – koboz Melkuhn Róbert – furulyák és meghívottjai: Ceaus Martina – ének Deák Anett – ének Kovács Sára – ének Mátis Adrienn – ének Az Eszes Gyurka és az ezmók c. kiadvány megvásárolható a helyszínen, az előadás után.

Blessed Dance

18:40 - 19:00

Táncos fellépés

A Blessed Dance Studio Marosvásárhely szívében működő tánciskola. Számos sikerrel büszkélkedve ad lehetőséget a tánc után érdeklődő fiataloknak, gyerekeknek es felnőtteknek. Alapító és koreográfus: Adél Bery.

Yorick Stúdió – Lélekfitnesz

19:00 - 20:00

Lélekfitnesz zenés est

A Yorick Stúdió legújabb előadása, a Lélekfitnesz Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est: játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdezünk rá életünk értelmére. Az alkotó csapat: Sebestyén Aba színész, rendező Cári Tibor zongorista, zeneszerző az előadás szövegét szerkesztette Barabás Olga Az előadás támogatói Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és a Bethlen Gábor Alap. Partnereink a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Stúdium Hub. A projekt nem feltétlenül tükrözi Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának az álláspontját. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem felelős a projekt tartalmáért, illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a kedvezményezett felelősségét képezik.

Tóth Orsolya fotóművész

11:00 - 20:00

Karitatív fotókiállítás. Én és a világ – érzelem és kapcsolódás

A fényképezőgép szűrőjén keresztül leképeződik a világ, a fotók által megfogok egy-egy pillanatot, ami számomra jelentőségteljes érzelmi töltettel jár. …mélységek-magasságok élet – halál érzelem – racionalitás találkozás – magány közelség-távolság én – és az univerzum egy – egység… A kiállított fotók egy része megvásárolható lesz (feliratkozásos licit formájában) a hOrizont szociális program javára. A programban 18 év feletti nehéz helyzetű fiatalokat támogatunk, a függetlenné válás folyamatában. Részletek a programról: https://outwardbound.ro/hu/programjaink/horizont/ )

Lukács Adél Vanda képzőművész

11:00 - 20:00

Illusztráció kiállítás – Otthont teremtő világok

Lukács Adél Vanda vagyok, szárnyait bontogató festőművész, illusztrátor és látványtervező. Szerencsésnek érzem magam, mivel kultúra és művészetkedvelő szüleim által a könyvek és művészetek világában nőhettem fel, és ezt is választottam örök utamnak. Két nagy szívprojekten dolgozom jelenleg, az egyik a sajátom: a nemrég elindult „lav.ness”, ami az egyéni művészi tevékenységemet fedi, a másik pedig a Kult fesztivál, amelynek az illusztrált vizuális elemeit, plakátjait, a most debütáló könyvének borítóját készítettem. A mostani kiállításommal a fesztiválon egy födél alá hozom ezt a két szenvedélyt. Az alkotásban legtöbbször az vezérel, hogy megérintsek valamit az emberek szívében, ami az otthon érzésére emlékeztet, ami bár ezerszínű lehet, a belső béke érzése ugyanaz- ezzel kívánom ellensúlyba hozni a rideg kinti világot.  Azt tekintem az egyik legnagyobb sikernek, ha valaki hazavisz tőlem egy képet, és minden nap, amikor a világból hazatér, otthonabbnak érzi a lakását tőle.

Fotósarok

11:00 - 15:00

Családi és egyéni fotózás

Fotózási lehetőség a Kórusteremben berendezett karácsonyi tematikájú fotósarokban, fényképésszel, helyszíni fénykép előhívással.

Cipősdoboz adománygyűjtés

11:00 - 19:00

Szeretetfa állítás

Közös szeretetfa állítás a bárki részéről behozott cipősdoboz adománycsomagból. Az összegyűlt csomagokat a Szent Ferenc Alapítvány otthonának adományozzuk.

Marosvásárhelyért Egyesület

16:30 - 00:00

Adventi gyertyagyújtás kötés flashmobbal, a Bolyai téren

A Marosvásárhelyért Egyesület a Bolyai térre hív az adventi időszak vasárnapjain minden, közösségben együttesen, meghitt várakozásra vágyó egyént és családot. A közös gyertyagyújtáson ezennel a Kult Feszt is részt vesz, és egy fesztiválzáró flashmobra hív minden érdeklődőt.

Gyerek kézműves sarok

12:00 - 14:00

Mézespogácsa díszítés

Szép is, finom is. Díszítsd és kóstold Te is 🙂 Közös mézespogácsa díszítés a gyerek kézműves sarokban.

Gemma Book Café

11:00 - 16:00

Gemma Book Café

Egy kis pihenő- és feltöltősarok a az előcsarnok nyüzsgő vásárterében. A Gemma kávézó ezennel a KultFesztre költözteti be a maga jól ismert és nagyra becsült íz- és hangulatvilágát.

szervezők

BOTA MELINDA

főszervező

DR. KÁDÁR ANNAMÁRIA

főszervező

jegyek

 

Programsorozatunk ingyenes belépést biztosít minden érdeklődőnek.

Ezennel csupán egy fonalgomolyagot hozz magaddal 😉

főtámogató

támogatók, partnerek

BLOG

kultfeszt November 26, 2022

Köss belénk!

kultfeszt November 26, 2022

Köss belénk!