Életbátorság

2022. Május 20-22.
Marosvásárhelyi Vár

mi a kult?

A KULT egy debütáló alternatív, kulturális fesztivál Székelyföld szellemi kincsekben gazdag városában, Marosvásárhelyen. Háromnapos eseménysorozatunk helyszínéül az egyik legimpozánsabb történelmi épületcsoportja, a Marosvásárhelyi Vár udvarának három különböző helyszíne: a nagyszínpad, az amfiteátrum/ bástya, illetve a könyvudvar szolgál, melynek keretében izgalmas programokkal felrázva, igazi pezsgést nyújtunk a látogatóknak. A Kobak és Kulcslyuk Könyvesbolt állandó standjai biztosítják a színvonalas olvasmány kínálatot a könyvudvar vásárterében.

Mit és miért?

Az itthoni kultúrakedvelő közösség egyre élesebben körberajzolódó igényei ihlettek bennünket. Úgy érezzük, az irodalom, a zene, a művészet szimpátiája áthelyezhető egy vonzó, felszabadult együttes keretbe. Merjük hinni, hogy ezek az alkalmak képesek eltörülni a kulturális  közegek íratlan konvencióit városunkban, így korfüggetlenné, élvezhetőbbé, fogyaszthatóbbá teszik mindezt.

amit kínálunk

Eseménysorozatunk részeként irodalmi és képzőművészeti programok, könyves vásártér, rendhagyó kiállítások, előadások, beszélgetések, könyvbemutatók, interaktív elfoglaltságok, workshopok várják a közönséget, természetesen mindez a zene, koncertek, felszabadult bulik elengedhetetlen közelségében. A zenés fellépések kivételével fesztiválunk ingyenes belépést kínál résztvevőinek.

beillek a képbe?

Célközönségünk minden innovatív, kortalan szellemmel bíró egyén, aki ki (be-) kapcsolódni kíván a kultúra közegében. Generációfüggetlen eseményként szeretünk gondolni magunkra. Programkínálatunk rendhagyó módon tálalja a kultúra különféle ágazatainak értékeit kicsiknek és nagyoknak, ifjaknak és érettebbeknek, családok minden tagjának egyaránt.

élet- bátorság

Debütálásként májusi fesztiválunk (május 20 – 22.) az életbátorság címszó köré rendeződik. Meghívott előadóink, pályázati felhívásaink, mi több, szervezőink is ebben az évadban az adott témakört kapták kihívásként.

program

állandó programok

Fotókiállítás

  • Merj nagyot álmodni! Utazásaim Afrika csúcsán, Molnár Etelka
  • Írók, költők, művészek a XX. századi Marosvásárhelyen
Válassz helyszínt:

dr. Kádár Annamária és Badics Petra

16:00 - 17:00

Pszichotrillák KULT

Beszélgetés, új perspektívából. Az Erdélyi Magyar Televízió Pszichotrillák műsorának házigazdáját, Badics Petrát ezennel vendégszerepbe helyezve kérdezi dr. Kádár Annamária, így cserélve szerepkört műsorvezető és meghívott a fesztivál keretében. Támogatja a Richter Gedeon.

Szabados Ágnes

17:00 - 18:30

Így mentették meg az életemet a könyvek

Beszélgetés Szabados Ágnes, a Nincs időm olvasni kihívás alapítójával. A programot vezeti: Csatlos Tünde.

Hajnal Zsuzsanna

18:30 - 19:30

Stílusátalakítás

Izgalmas, instant stílusátalakítás, mozzanatról-mozzanatra, Hajnal Zsuzsa stílustanácsadóval, a bástyában.

Flow.Strings

21:15 - 22:00

Koncert

A Flow Strings zenés estje. Fiatal, lendületes, öttagú zenekar, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagjai. Roxana Pál – hegedű, Iolanta Cochisă – hegedű, Alexandru Cochisă – brácsa, Svjatoslav Perepelytsia – cselló, Ionuț Ciulei – ütőhangszerek

KULT FESZT

15:30 - 16:00

Megnyitó

Meghívottunk a Blessed Dance és a HIFA-ROMÁNIA Egyesület BB Dance tánccsoportja. Illetve természetesen minden kedves érdeklődő, sok-sok szappanbuborék fújó társaságában 🙂   A Blessed Dance Studio Marosvásárhely szívében működő tánciskola. Számos sikerrel büszkélkedve ad lehetőséget a tánc után érdeklődő fiataloknak, gyerekeknek es felnőtteknek. Alapító és koreográfus: Adél Bery. A 7 harcos című táncelőadást adják elő megnyitónkon.   A HIFA-ROMÁNIA Egyesület BB Dance tánccsoportja 2016-os évben alakult, amikor a HIFA-ROMÁNIA Egyesület munkatársai megkeresték Somodi Katalin tánctanárt, a Dance Art sport klub egyik alapítóját, azzal a kéréssel, hogy különböző táncokat tanítson be egy vegyes – mozgássérült és egészséges párokból álló tánccsoportnak. A BBdance név az angol Building Bridges kifejezés rövidítése, azaz Építsünk Hidakat. A tánccsoport az évek folyamán átalakult, idén 2022-ben 3 pár alkotja a tánccsoportot, Lőrincz Noémi – Ősz Károly Szilárd, Lukács Tünde – Marosi Csaba, Marton Timea Aranka – Faluvégi Dénes.

Pittyes2es és Gyufa

19:30 - 21:00

Nevetni egészséges! – Bioeel

Tehetségüket és kiváló humorukat mi sem bizonyítja jobban, minthogy a három kézdivásárhelyi fiatalnak mára már hatalmas követőtábora van. Az egyedi stílusú csapat a székely humort, észjárást helyezi jelenetei középpontjába, miközben mindennapjaink aktualitásai elé is görbe tükröt tartanak. A csapat tagjai Duduly Vendel, Hengán István és Postolică Adrián.

Lukács Adél Vanda

16:00 - 18:00

Mesés jelmeztervezés

Meseolvasás és kreatív alkotómunka, foglalkozás 9 éven felüli gyerekek számára, Lukács Adél Vanda vezetésével.

Gyerekmaszatoló

18:00 - 19:00

Közös vászonfestés

Fessünk, mázoljunk közösen 🙂 Matatóprogram bármilyen korosztályú gyerekeknek.

Világló Egyesület

18:00 - 19:00

Mesekocsma

Borkóstoló felnőtteknek szóló, élőszavas mesemondással, a Világló Egyesület támogatásában, Erdei Beáta és György Veress Imola tarsolyából

Válassz helyszínt:

Kuti Márta

11:00 - 12:00

Fotókiállítás és beszélgetés: 20. századi marosvásárhelyi írók, költők, művészek

Fotókiállítás és beszélgetés Marosvásárhely méltányolt íróinak, költőinek, művészeinek megörökített pillanataiból, Kuti Márta és Bódizs Edit vezetésével. Mindez Kuti Márta könyvbemutatóján keresztül, aki ,,… több mint 120 könyvet szerkesztett, rendezett sajtó alá, különös hangsúlyt helyezve a két világháború közötti marosvásárhelyi irodalmi élet képviselőinek műveire. Írók, relikviák, emlékek című harmadik kötetét bevallása szerint emlékirat helyett állította össze mindarról, amit fontosnak érzett munkásságából. Az Igaz Szó szerkesztőségében folyó élet 1972-1990 közötti eseményeiről Naplótöredékeiben számol be. Megörökítette annak a két ünnepségnek a történetét, amelyen az erdélyi írók színe-java az Igaz Szó megalakulásának 20. majd 25. évfordulóját ünnepelte. Látván a sok híres embert maga körül, jegyzetfüzet hiányában a keze ügyében lévő damasztszalvétára kért tőlük autogramot. Ezeket ma már a Petőfi Irodalmi Múzeum ereklyetárában őrzik. Az egyik látható a könyv címlapján is. Mindent egybevetve Írók, relikviák, emlékek című kötete változatos, színes, érdekes olvasmányt ígér. A szerző megfogadta Kányádi Sándor tanácsát, miszerint: „Be kell hordanunk, hajtanunk mindent…”, hiszen a mi feladatunk, hogy erdélyi közelmúltunk emlékei ne vesszenek kárba.” (írja róla Bodolai Gyöngyi)

Bartos Zsuzsa és Tófalvi Zselyke

12:00 - 13:00

Közös beszélgetés a díjnyertes írókkal

Fesztiválunk ezen programpontjának két izgalmas beszélgetőpartnere díjnyertes erdélyi tehetség, akik írásaikon keresztül váltak ismertté itthon és határon túl. A beszélgetést vezeti: Bota Melinda. Bartos Zsuzsa kézdivásárhelyi író, szerkesztő. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent 2016-os Alkonyőrzők kötetével a negyedik Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve titulust nyerte el. Tófalvi Zselyke Marosvásárhelyen született. 2017-ben kezdett el írni szépirodalmi szövegeket, 2019-ben a Látó kulturális folyóirat debüt-díjjal tüntették ki, amelyet a kötettel még nem rendelkező, a lapban publikáló szerzők közül választanak ki a szerkesztők évente.

Szucher Ágnes

14:00 - 14:30

Beszélgetés egy kivételes illusztrátorral

Szucher Ágnes műveit leginkább a Szivárvány és Napsugár gyereklapok színes oldalairól ismerhetjük. De hogyan is lett bábszínészből tehetséges gyermekkönyv-illusztrátor, erről mesél nekünk, a könyvudvarban sorra kerülő workshopját megelőzően.

Katarina Durica

14:30 - 15:30

Előadás, beszélgetés

Író, újságíró, a Szépírók Társaságának tagja. Korunk kedvelt bestseller szerzője, aki írásain keresztül korhűen vázol fel életutakat, sorsokat, erős társadalmi problémáknak tartva ezáltal tükröt. Ismert, könnyed stílusában ezennel a fesztivál keretében hallhatjuk őt.

Nőileg magazin

15:30 - 16:30

Kerekasztal beszélgetés

Kerekesztal beszélgetés a szerkesztőkkel, a Nőileg magazin születéséről, a szerkesztőség tagjainak elmúlt évekbeli szakmai kihívásairól, bátorságot igénylő, merész döntéseiről, melyek akár sorsfordítónak is számítanak a magazin történetében.

Székely Szabó Zoltán és a Cantuale énekegyüttes

17:00 - 19:00

Szájkosár nélkül. Szatirikus, zenés előadás, a Kádárok bástyájában

Székely Szabó Zoltán erdélyi magyar színész, újságíró, író, humorista. Első írása a Thália c. diáklapban jelent meg 1970-ben. Cikkeit, főként a sepsiszentgyörgyi színészéletről a Megyei Tükör, az Ifjúmunkás, az Új Élet, 1990 után a Hócipő közölte. Az 1990-es évektől a Bécsi Napló szerkesztőbizottsági tagja, 1993–2002 között a bécsi Europa Club évkönyveinek szerkesztője. Színházszervezői munkásságáért az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bánffy Miklós-díjával tüntették ki (2008). Fesztiválunk keretében a Tutuka életrajzi művét kínálja bemutatásra, humorral és zenével fűszerezve, a Cantuale énekegyüttessel. A zenekar 1998-ban alakult Ma­rosvásár­he­lyen az Állami Filharmónia Kórusának a tagjaiból. Első perctől az volt a célja, hogy a ré­gen feledésbe merült egyházi és világi vokális muzsikát újra hallhatóvá tegye. Repertoárjában több­féle zenei műfaj szerepel: gregorián énekek, motetták, madrigál, nép­dalfeldolgozások. Énekesek: Nyilas Szabolcs, Bíró Péter, Márton Barna Zsolt, Suba László, Bakos Levente, Ferencz Csaba Örs.

Bábszíndarab

17:00 - 18:00

Ké(s)z dolgok, animációs előadás gyerekeknek, felnőtteknek, a Kapubástyában

Ké(s)z dolgok c. nonverbális animációs előadás, gyerekek és felnőttek részére egyaránt, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész és teatrológia szakos másodéves hallgatóinak előadásában, melyre a Kapubástyában kerül sor. Rendező: Novák Ildikó

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar

11:00 - 12:00

Játszóházi rokkendroll gyerekkoncert

Mesevilágba bújó koncertre hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene és persze a gyerekek segítségével. A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Gyerekdalok és kortárs költők megzenésített versei kísérnek minket utunkon, aminek a végére reméljük új zenekari tagokat is találunk a gyerekek körében.

Hajnal Zsuzsanna

12:00 - 13:00

Divatbemutató Hajnal Zsuzsanna szín- és stílustanácsadóval

Egyetem után Londonba költözött, ahol közel tíz évet élt. Ez idő alatt ott folytatta tanulmányait és a British College Professional képzésen szerzett újabb oklevelet. A Harrods meg a Selfridges nevű àruhàzakban dolgozott eladóként, illetve a La Perla olasz alsóneműmárkának volt a VIP személyre szabott alsónemük intézője, valamint a Poison Angel nevű boutique látványtervezője, kirakatrendezője és ruhatervezője volt. Öt éve költözött haza Marosvásárhelyre, jelenleg személyreszabott ékszereket tervez és készít, szín- és stílustanácsadó, személyi vásárló, gardróbtervező. Videoklipekben stylingol, a csíkszeredai Elit optika stílustanácsadója, valamint előadásokat és workshopokat tart országszerte.

Ferenczi Kamilla

21:00 - 22:00

Zenés fellépés

Az X Faktor dobogósa, Marosvásárhely szemében egy igazi győztes! Ferenczi Kamilla először lép fel tévés szereplése óta szülővárosában, a KULT Fesztiválon!

Teleki Téka

10:00 - 11:00

Könyves gyerekfoglalkozás

A Teleki Téka könyves gyerekfoglalkozása, 7 – 12 éveseknek.

Kamandalu

11:00 - 13:00

Workshop by Annie Sloan

A Kamandalu kézműves programja. Annie Sloan tálcafestő workshop Fessünk és dekoráljunk együtt a KULT Alternatív Fesztiválon! Ha kedved támad egy kis kreatív kikapcsolódásra, szeretettel várunk a szombati napon egy mini-workshopra, ahol tálcát festünk és dekorálunk az Annie Sloan környezetbarát termékeinek segítségével. A workshopra való előzetes jelentkezésre szombaton a marosvásárhelyi várban felállított standunknál lesz lehetőség, a jelentkezőket az érkezés sorrendjében fogadjuk. Figyelem! A helyek száma korlátozott, egy workshopra egyszerre maximum 10 jelentkezőt tudunk fogadni. A részvétel ingyenes, a festéshez és dekoráláshoz szükséges termékeket és eszközöket, a festendő tálcákat az Annie Sloan Romania, a KULT Alternatív Fesztivál, valamint a Kamandalu Art&Craft biztosítja.

Bábszíndarab

12:00 - 13:00

Pulcinella again

Vásári bábjáték  6 – 10 éveseknek. A marosvásárhelyi másodéves bábszínész évfolyam előadása, irányító tanár: Bonczidai Dezső.

dr. Kádár Annamária

13:00 - 13:30

Életbátorság. Könyvdedikálás

Életbátorság – Hogyan ne adjuk fel nehéz helyzetekben? Ebben a gyűjteményes kötetben hét olyan előadás átdolgozott változatát olvashatjuk, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről, és korábban még nem jelentek meg nyomtatásban. A nagyszerű szerzők különböző irányokból és sokféle stílusban közelítik meg a témát, ám az utak végül talán összefutnak Almási Kitty – Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Lukács Liza – Pál Ferenc – Piczkó Katalin közös könyvét ezennel dr. Kádár Annamária dedikálja a Kulcslyuk Könyvesbolt standjánál, a fesztiválon.

Mathias Corvinus Collegium

13:00 - 15:00

Bevezető a különböző baleseti és orvosi helyzetek rejtelmeibe

Az MCC FIT Egészségügyi Tudatosság sátrában az életmentés fontosságát szeretnénk bemutatni, ugyanakkor szeretnénk bevezetni különböző baleseti és orvosi helyzetek rejtelmeibe a diákokat. Három állomáson fogjuk a résztvevőket körülvezetni: egyiken megtanuljuk az újraélesztés alapjait, másikon megtanulunk gyereknyelven baleseti helyzeteket ellátni (égés, vérzés, törések), a harmadikon pedig alap orvosi eszközöket mutatunk be interaktívan: vérnyomásmerő, vércukorszintmérő, sztetoszkóp, branül, de sok egyéb meglepetéssel is készülünk. Megmutatjuk például egy mentős felszerelését. Célunk az elméleti tudnivalók átadása mellett egy életre szóló élmény nyújtása is! A foglalkozást, az MCC FIT EÜ kurzus oktatója, Kegyes Dávid vezeti majd, aki harmadéves orvostanhallgató és SMURD-os mentőtiszt Kolozsváron.

BBTE Pedagógia diákjai

14:00 - 16:00

Találd meg a legnagyobb kincset!

Interaktív foglalkozás EQ fejlesztő játékokkal, gyerekek és családok számára. A BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet Óvodai és Elemi Oktatás Pedagógiája Szak diákjai programja, dr. Kádár Annamária vezetésével.

Csipán Kristóf

14:00 - 16:00

Kincskeresés, Pál utcai fiúk módjára

Kincskeresésre hívunk benneteket a 11 éves Csipán Kristóf Csaba, a KriStory könyvajánló oldal gazdájának ötlete alapján. Kristóf vezetésével bebarangolhatjátok a várudvar minden zegét-zugát, mindezt a Pál utcai fiúk szellemében.

BBTE Pedagógia diákjai

14:00 - 16:00

A történet veled kerek

Kreatív és interaktív drámafoglalkozásra hívunk minden játszani akaró 6-10 éves gyereket. A gyerekek a játék során egy korosztályukat érintő kitalált történeten keresztül, a történet szereplőiként cselekednek, gondolkodnak, majd döntenek, maguk alakítva szereplőik sorsát. Eközben fejlődnek készségeik, képességeik, személyes és szociális kompetenciáik, megismerik önmagukat, társaikat, az őket körülvevő világot. Mindezt a játék felszabadító erejével, fantáziájuk és képzeletük megvalósításának örömével. BBTE Pedagógia és Alkalmazott Didaktikai Intézet Óvodai és elemi oktatás diákjai, dr. Kusztos Bálint Etelka vezetésével

Szucher Ágnes

14:30 - 16:00

Illusztrációs kiállítás és workshop

Szucher Ágnes illusztátor kiállítása és illusztrációs workshopja II–V. osztályos gyerekek számára.   Mindennek köze van mindenhez: a színháznak a bábszínházhoz, a bábszínháznak az animációs filmkészítéshez, az animációnak a rajzoláshoz, es mindezeknek a gyerekekhez és a pedagógiához. “Annyi mindent csinálsz!”, mondják a barátaim, én meg úgy érzem, minden  ugyanabba a csomagba tartozik, ha egyiktől is megválnék, akkor a többit sem tudnám csinálni rendesen. Most a rajzolás és a drámapedagógia került előtérbe, de lehet, hogy holnap meglátok egy tárgyat és bábozni fogok vele. Szeretném, ha az életem is pont olyan részletgazdag lenne, mint az illusztrációim.

Világló Egyesület

15:00 - 16:00

Élőszavas mesemondás

Élőszavas mesemondás kiskiskolások számára, a Világló Egyesület jóvoltából, György Veress Imolával.   A népmese az élőbeszéd művészete, mely szájról szájra terjed, így különféle változatokban él. A népmese előadói a mesemondók, akik a választott történetet szavakkal, hanglejtéssel, hangszínnel, arc és kézmozdulatokkal segítik, adják elő. A hagyományos mesemondást különleges előadó stílus jellemez. Elsődleges célja a szórakoztatás, a közösségteremtés, ahol lehetőség nyílik közösen bejárni a hős útját, hogy majd a történet végére mesemondó és hallgató együtt részesülhessen a mesék által nyújtott megnyugvásban és rendeződésben.

Moldován Szeredai Noémi

16:00 - 17:00

Bátorság vagy vakmerőség - egy lelkész levendulás kalandjai

Moldován-Szeredai Noémi, unitárius lelkész, polgári családból származva, tinédzser korában növényhatározóból kezdte tanulni a növényeket, később pedig falusi asszonyoktól tudásátadás révén. Ehhez adódtak saját tapasztalatai és kísérletezései. Az elmúlt 10 évben a Civitas Alapítvány által szervezett gyógynövényes képzéseket végezte el és a Gyümölcsfesztivál mozgalom közösségépítő és falusi asszonyokat felkaroló programjához csatlakozott. A vadon termő gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, tinktúrát készít. Nemcsak gyűjti, hanem immár 7 éve termeszti is a vadon termő növényeket. Mindezen tapasztalatok kihívásairól mesél előadásán keresztül, fesztiválunk keretében.

Dr. Ledán M. Szende ”Dishy”

17:00 - 19:00

Tetoválóművész, fogorvos, kutatóorvos. Beszélgetés

A beszélgetés témakörei: a tetoválás napjainkban mint művészet és szakma tetoválás trendek a tetoválás veszélyei (orvosi, szociális) hogyan tetováltass? hogyan legyél tetoválóművész?

Kamandalu

17:00 - 19:00

Workshop by Annie Sloan

A Kamandalu kézműves programja. Annie Sloan tálcafestő workshop Fessünk és dekoráljunk együtt a KULT Alternatív Fesztiválon! Ha kedved támad egy kis kreatív kikapcsolódásra, szeretettel várunk a szombati napon egy mini-workshopra, ahol tálcát festünk és dekorálunk az Annie Sloan környezetbarát termékeinek segítségével. A workshopra való előzetes jelentkezésre szombaton a marosvásárhelyi várban felállított standunknál lesz lehetőség, a jelentkezőket az érkezés sorrendjében fogadjuk. Figyelem! A helyek száma korlátozott, egy workshopra egyszerre maximum 10 jelentkezőt tudunk fogadni. A részvétel ingyenes, a festéshez és dekoráláshoz szükséges termékeket és eszközöket, a festendő tálcákat az Annie Sloan Romania, a KULT Alternatív Fesztivál, valamint a Kamandalu Art&Craft biztosítja.

Salvamont Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat

18:00 - 19:00

Biztonságos és környezettudatos túrázás

A Salvamont Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat interaktív előadása, kicsiknek és nagyoknak.

Védem Egyesület

10:00 - 20:00

Baba-mama sarok

Egy kis csendes sziget a fesztiválozó babák és elfáradt anyukájuk, vagy elfáradt babák és fesztiválozni vágyó anyukájuk számára, a Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete jóvoltából.

Buli az 112 Kávézóval

22:00 - 01:00

The Great Gatsby Party

Great Gatsby tematikus buli, az 112 Kávézóval Az 1920-as évek charleston hangulatát próbáljuk megidézni fesztiválunk keretében, az 112 Kávézó partnerségében. Gyere el, bulizz velünk szombat este! Ne fogd vissza magad, amennyiben beindítottuk a fantáziád, és hangulatod lenne a korhű öltözethez ?

Válassz helyszínt:

dr. Kusztos Bálint Etelka

10:00 - 11:00

Fotókiállítás és beszélgetés: Pillanatok. Gyerekkultúra a `60-`90-es évek között

Beszélgetés Dr. Kusztos Bálint Etelka és Jakab Tibor fotográfus társaságában. Dr. Kusztos Bálint Etelka középiskolai magyartanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Pszichológia és Neveléstudományok Kar Pedagógia és Alkalmazott Didaktikai Intézetnek óraadó tanára. Kutatásában a színházi nevelés és színházpedagógia hazai jelenét vizsgálja. A Színházi nevelés Erdélyben című könyvében konkrét gyakorlati példákon, megfigyelésen, elemzésen, hospitáláson való aktív gyakorlati és elméleti tevékenykedés összefoglalására vállalkozott.   Dr. JAKAB Tibor, adjunktus a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, fotóművész, mérnök. Szabadúszó fotozsurnalisztaként képei több mint 1500 cikket illusztráltak folyóiratban, valamint magazinokban, több mint 100000 publikált fotóval. Fotóművészként, munkáival több mint 50 országban mutatkozott be nemzetközi fotókiállítások keretén belül, valamint 18 országban 68 egyéni kiállításon és számos csoportos kiállításon. Művészeti munkásságáért a legmagasabb kitüntetéseket kapta meg számos nemzetközi fotóművészeti szövetség részéről. Munkái megtalálhatók múzeumokban, kulturális központokban, valamint magángyűjteményekben. Több nemzetközi életrajzi enciklopédiában szerepel.

Karda Zenkő

12:00 - 13:00

Illusztráció kiállítás és beszélgetés

Karda Zenkő sepsiszentgyörgyi díjnyertes tervező, illusztrátor, képzőművész, színpad- és jelmeztervező. Ismert illusztrátor, több mint 25 könyve jelent meg, melyek közül néhány több nyelven is. Hagyományos önkifejezési módokat alkalmaz illusztrációin keresztül, közben mindig az újat kutatva, de szigorúan a népmesék és a mesék hatása alatt maradva. A Hét szépség hét tudománya című könyv egy népmesegyűjtemény a női hatalomról a népmesében, mely kötet nővérével, Szabó Enikő meseterapeuta munkájával közösen  21 népmesét dolgoz fel a világ minden tájáról. Az illusztrációs figurák agyagból készültek, a hátterek pedig festettek. A könyv létrejöttéhez Zenkő többoldalú művészként, szobrászként, fotósként, illusztrátorként egyaránt bizonyított. Mindezt új kihívásként élte meg, melyben önmaga női (kifejezési) erejét kereste.

Gáll Tímea

13:00 - 15:00

Kölcsönkért kovász, közönségtalálkozó és kóstoló

Gáll Tímea, könyvén keresztül, ételeit az élettel fűszerezi. Aki még sosem vette kézbe a Kölcsönkért kovász c. írást könnyen eshet abba a tévedésbe, miszerint az csupán egy ételrecepteskönyv, egy gasztronómiai utazás az itthoni autentikus ízvilágokban. Holott a szerző, férjével való előadásaik, bemutatóik kapcsán is, de már az írásban is messzemnően túlmutat a szóban forgó műfaj egyszerűségén. Az autentikus, székely nyelvjárásból született szövegvilág mellett, amelyhez a kiadvány végén szómagyarázó is kapcsolódik, a könyv másik nagy erénye a pompás képanyag, melyet Ádám Gyula fotóművész készített, három év ünnepkörét végigfényképezve a Zsigmond Malom kúriában. Mint egy tündérmese csodái és fordulatai, úgy tárulkoznak elénk a könyvben leírt családi és népi történetek, hagyományok, szokásvilágok, ahol a nagymama tündérereje mint visszatérő motívum igazítja a fiatal házaspár későbbi életét meghatározó döntéseit.

Anya olvas kihívás

14:00 - 15:00

Papírpalota. Kibeszélő

“Az elengedés azt jelenti, hogy mindent elveszítesz, vagy azt, hogy mindent megnyersz, amit csak akartál?” Beszélgetés Miranda Cowley Heller Papírpalota című írása alapján.

Yorick Stúdió

18:30 - 19:30

Bolyai János mono-dráma, Yorick Stúdió

Kocsis István: A tér. Monodráma Bolyai János hitéről, küzdelméről és szerelmeiről. Bolyai János: Sebestyén Aba. Rendező-dramaturg: Török Viola. Yorick Stúdió Az abszolút térelmélet matematikai megalkotója Bolyai János ezúttal filozófusként jelenik meg Kocsis István monodrámájában, és a gondolkodó alkotó ember önmeghatározó dilemmáival keresi a helyét az őt körülvevő világban, amit egyszerűen „TÉR”-nek nevez. A világot „másként látó geométer” az emberiség „üdvét” tartja legfontosabb feladatának, mely az önmagunk legyőzésén alapuló felemelő érzés, a végtelen tér megtapasztalása, az időtlen „ÉN”  csillagként alakuló felfedezése. Sebestyén Aba a színpad terében és a néző tekintetébe kapaszkodva megidézi Bolyai János sajátságos térmegélését, személyiségének letisztulásán keresztül, mindnyájunk számára elérhetővé téve az abszolút tér-élményt.

Mese7es

11:00 - 12:00

Gyerekkoncert

A Mesehetes egy öttagú csíkszeredai zenekar, amely rajzfilmzenei feldolgozásokat játszik. Tagjai: Szilágyi Nóra ének, Boldizsár Szabolcs fuvola, György Csongor/Hompoth Arthur dobok, Krizbai Imre gitár, Szakál Attila basszusgitár.

Lady and the Tramps

14:00 - 15:00

Koncert

A Lady and the Tramps zenekar 2017 novemberében alakult Ilarie Vivienne, énekes, és Novák Dávid, dobos kezdeményezéséből. Mindketten a Marosvásárhelyi Rocksuli diákjai voltak. A zenekar alternatív rock zenét játszik, saját dalokat és feldolgozásokat egyaránt. 2020 márciusában sor került az első 6 saját dal studiófelvételére. Az EP Levelek a karanténból címmel megtalálható Spotify-on és Soundcloud-on. A zenekar jelenlegi tagjai: Ilarie Vivienne (ének), Balla Nimród (basszusgitár), Novák Dávid (dob), Bronx Robbie (elektromos gitár).

Maros Művészegyüttes és Borsika Néptáncegyüttes

16:00 - 17:30

Fellépés és táncoktatás

Ha kultúra, akkor néphagyományok, népzene és néptánc is, mely kulcsszavak legméltóbb itthoni atyja maga az ikonikus Maros Művészegyüttes, kinek utánpótlása a Napsugár Társulat ifjú tagjai. Az előadás színvonalát gazdagítja a Borsika Néptánccsoport zsenge tehetségeinek bemutatója is. Önfeledt hangulatukkal magukkal ragadva hívnak táncba fellépésük után, kicsit és nagyot egyaránt.

Kárász Eszter

17:30 - 18:30

Padam. Francia sanzonest

Kárász Eszter francia sanzonestje, Edith Piaf emlèkére. Kárász Eszter – ének Veér Csongor – hegedű Pagonyi András – harmonika, zongora Francia sanzonest, amelyben közismert és közkedvelt Edith Piaf-sanzonok és önéletrajzi vallomások elevenítik fel Piaf szenvedélyekkel, nagy mélységekkel és magasságokkal teli életét, és idézik elénk Párizs, valamint a Montmartre hangulatát.

Zichó Viktor

19:30 - 21:30

Előadás és könyvbemutató

Egy szenvedélyes sziklamászó, hegymászó, kerékpáros utazó beszámolója. Fotói és videófelvételei főként akkor váltak ismertté, amikor 13 ezer kilométert biciklizett és gyalogolt Kőrösi Csoma Sándor nyomában, egy éven keresztül, így jutva el az indiai Dardzsilingbe. A kalandos utazó, akinek élete teljesen átminősült az elmúlt évek során, így ír magáról és céljairól: „Az utaim során igyekszem úgy dokumentálni a történéseket, hogy az abból összeállított videó- és képanyag másokat is inspiráljon a valódi kaland megismerésére.”   A program támogatója a Dockyard Islands.

Szabó Enikő

13:00 - 14:00

Mesematek meseworkshop

Szabó Enikő meseterapeuta izgalmas programja (titkos rejtjelek, képes beszéd, logika és matek), 8 év fölötti gyerekek számára, illetve szülőkíséretben a kisebb korosztály részére is.

Molnár Etelka

15:00 - 16:00

Fotókiállítás és beszélgetés

Beszélgetés Molnár Etelkával a Merj nagyot álmodni! Utazásaim Afrika csúcsán című háromnapos fotókiállítás kapcsán. A beszélgetést vezeti dr. Kádár Annamária.   Molnár Etelka, pénzügyi szakértő szereti úgy a szakmai, mint a természet által nyújtott kihívásokat. Gyerekkora óta szereti felfedezni a világot. Élt Ausztráliában is, de a legutóbbi nagy utazása, ami kihívásokkal járt, az Afrika legmagassabb hegycsúcsa, a Kilimanjaro megmászása volt. Erről mesél bővebben, és képekkel is szemlélteti a Kult Fesztivál keretén belül.

Világló Egyesület

15:00 - 16:00

Élőszavas mesemondás

Élőszavas mesemondás kisiskolások számára, a Világló Egyesület jóvoltából, Erdei Beátával.   A népmese az élőbeszéd művészete, mely szájról szájra terjed, így különféle változatokban él. A népmese előadói a mesemondók, akik a választott történetet szavakkal, hanglejtéssel, hangszínnel, arc és kézmozdulatokkal segítik, adják elő. A hagyományos mesemondást különleges előadó stílus jellemez. Elsődleges célja a szórakoztatás, a közösségteremtés, ahol lehetőség nyílik közösen bejárni a hős útját, hogy majd a történet végére mesemondó és hallgató együtt részesülhessen a mesék által nyújtott megnyugvásban és rendeződésben.

Csipán Kristóf

17:30 - 18:00

KriStory könyvajánlója

Könyvajánló egy tizenegyéves könyvmoly igen gazdag magánkönyvtárából. Figyelem, a meghívás nem csupán az említett korosztálynak szól.

Csipán Kristóf

18:00 - 18:30

Csere-bere olvasóklub

Csere-bere olvasóklub, gyerekeknek. Hozz magaddal egy általad olvasott, kedvelt könyvet, amit szívesen elcserélnél társaiddal, egy újabb izgalmas, más által kínált írással. Programunk meghívottja Csipán Kristóf (Kristory).

Lukács Adél Vanda

18:30 - 20:00

Mesés jelmeztervezés

Meseolvasás és kreatív alkotómunka, foglalkozás 9 év fölötti gyerekek számára, Lukács Adél Vanda vezetésével.

Védem Egyesület

11:00 - 20:00

Baba-mama sarok

Egy kis csendes sziget a fesztiválozó babák és elfáradt anyukájuk, vagy elfáradt babák és fesztiválozni vágyó anyukájuk számára, a Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete jóvoltából.

szervezők

BOTA MELINDA

főszervező

DR. KÁDÁR ANNAMÁRIA

főszervező

jegyek

napijegy

háromnapos fesztiváljegy

Jegyet vásárolhatsz online a bilete.ro oldalán, az alábbi linken, illetve személyesen a marosvásárhelyi Kobak (P-ța Victoriei 18) és Kulcslyuk (str. Călărașilor 5) könyvesboltban.

A jegyek a koncertekre, előadásokra nyújtanak belépési lehetőséget, melyeket az illető rendezvény előtt ellenőrzünk.

főtámogató

támogatók, partnerek

BLOG

kultfeszt November 26, 2022

Köss belénk!

kultfeszt November 26, 2022

Köss belénk!